Ajánlott összefoglaló PIC kezdőknek
 
 Az összefoglaló Istvánfi Béla és Braun Gábor munkája, kiegészítve a ChipCAD levlista tagjainak észrevételeivel.
 
Ahhoz, hogy a mikrovezérlőd működjön, az alábbiakra lesz szükséged::
 
1. Mindenekelőtt némi olvasnivaló:
a PIC katalógusa, a 16Cxx Reference Manual és az Application Note-ok. Ezek mind rajta vannak a Microchip CD-n, angolul. Magyar nyelven is létezik némi szakirodalom, pl. Tietze – Schenk: Analóg és Digitális áramkörök c. könyve, ebből is a Mikroszámítógépek c. fejezet. Ez nem a PIC-ekről szól, hanem általánosságban tisztáz néhány alapfogalmat. A PIC-ekről is van némi magyar nyelvű irodalom, ezek a ChipCad Kft-nél beszerezhetőek, pár száz forintért. A CD ingyenes. Ha ezeket áttanulmányozod, ismerni fogod a PIC mikrovezérlők lelkivilágát. Alább pár mondatban összefoglaljuk a lényeget: 2. Egy mikrovezérlő, amiben könnyen tudod cserélni a programot. Ez lehet egy ablakos eszköz is, de ez kicsit macerás, mert UV fénnyel (germicid lámpa ajánlott, és vigyázz, a fénye ne jusson a szemedbe !) kell törölni. Az ablakos eszközöknél kicsit olcsóbb a Flash memóriás PIC, ezt anélkül tudod újraprogramozni, hogy előtte fénnyel kellene törölnöd. Kezdőknek a PIC 16 F 84-et ajánljuk, ez egy 18 lábú IC, újraprogramozható és nem túl drága.

3. A mikrovezérlőt fel kell programozni, tehát kell egy program. Ezt Te fogod megírni. Kezdetnek azt javasoljuk, hogy az egyik I/O port valamelyik kivezetése legyen kimenet, és ennek segítségével villogtass egy LED-et. Aránylag egyszerű feladat, néhány sornyi programmal megoldható, mégis elegendő arra, hogy a programírás alapszabályait megtanuld. Ha valami nem
megy, nyugodtan kérj segítséget a ChipCad listán, de arra kérünk, hogy NE azt kérd, hogy valaki írjon neked egy ilyen - olyan programot. HANEM pl.: "itt ez a pár soros program, én írtam, és nem akar működni. Segítsetek már, mi lehet rossz! " és itt következik a néhány soros kis program, amit elkövettél. Így sokkal könnyebb segíteni (tehát hamarabb kapsz választ), és Te is többre jutsz vele.

4. A program megírásához kell egy fejlesztőkörnyezet. Ez ingyenes, MPLAB-nak hívják,  letölthető a www.microchip.com -ról, vagy a Microchip CD-ről. A program 3.1-es vagy annál újabb Windows alatt fut. Van benne szövegszerkesztő, assembler (ez fordítja le a szöveges utasításokat gépi kódra), szimulátor, amivel ellenőrizheted, hogy a programod mit csinál. Más fejlesztőkörnyezet is létezik, pl a Parallax féle, és DOS alatt is lehet programot írni PIC-re, csak nem olyan kényelmes.

5. Ha megírtad a programot, akkor azt valahogyan bele kell töltened a PIC-be, ezt a folyamatot a zsargonban égetésnek hívjuk. Külön készüléket igényel, ami össze van kötve a PC-ddel, bele tudod tenni a PIC-et és felprogramozod. Többféle ilyen készülék van forgalomban, de magad is építhetsz egyet. A doksikat az Internetről össze lehet szedni hozzá.

6. A felprogramozott (beégetett) PIC-et ki is kell próbálni, ehhez egy kis hardvert kell építened. Ha elfogadod a 2. pontbéli LED villogtatást, akkor egy csupalyuk próbapanelre tégy egy 18 lábú IC foglalatot (hogy a PIC-et ki tudd venni programozás céljából), valamelyik I/O portra soros 220 -500 ohm-on keresztül köss egy LED-et. A PIC oszcillátora legolcsóbb esetben egy RC tag, a katalógusból ki tudod olvasni az értékeket. Kell még neki tápfeszültség: legyen mondjuk 5V, fontos, hogy stabilizált legyen! Ha ez nincs, egy 4,5V-os zseblámpaelem is megteszi. (A stabilizált tápfesz azért kell, mert zajos, brummos feszültségről nem fog jól működni a mikrovezérlő. A szárazelem nem zajos, tehát megfelel.) A hozzávalókat elektronikai alkatrészboltokban megkapod.

7. Kell némi kitartás is. Ne add fel az első kudarc után!

8. A PIC eléggé jól sikerült mikrovezérlő, stabilan működik és tartós, de ehhez néhány ökölszabályt be kell tartanod. Például:

9. Ha mégse működik, az alábbiakat ellenőrizd: 10. Végül néhány alapvető ábra, segédanyag a gyakorlati felhasználáshoz :
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
Ez a táblázat olyan, "különleges" assembly utasításokat tartalmaz, amit az MPLAB elfogad 16C5x és 16Cxx processzorokhoz. Fordításkor automatikusan helyettesíti ezeket az utasításokat az "Egyenértékű művelet" oszlopban levő, eredeti assembly kódokkal.
Mnemonic Description Leírás Egyenértékű művelet Státuszbit
ADDCF f,d Add Carry to file Carry-t hozzáadja egy regiszterhez BTFSC 3,0 INCF f,d Z
ADDDCF f,d Add Digit Carry to file Digit Carry-t hozzáadja egy regiszterhez BTFSC 3,1 INCF f,d Z
B k Branch Ugrás (Branch) GOTO k -
BC k Branch on Carry Ugrás, ha Carry=1 BTFSC 3,0 GOTO k -
BDC k Branch on Digit Carry Ugrás, ha Digit Carry=1 BTFSC 3,1 GOTO k -
BNC Branch on No Carry Ugrás, ha Carry=0 BTFSS 3,0 GOTO k -
BNDC Branch on No Digit Carry Ugrás, ha Digit Carry=0 BTFSS 3,1 GOTO k -
BNZ Branch on No Zero Ugrás, ha nem 0 BTFSS 3,2 GOTO k -
BZ Branch on Zero Ugrás, ha 0 BTFSC 3,2 GOTO k -
CLRC Clear Carry Carry törlése BCF 3,0 -
CLRDC Clear Digit Carry Digit Carry törlése BCF 3,1 -
CLRZ Clear Zero Zero bit törlése BCF 3,2 -
LCALL Long Call Távoli hívás BSF/BCF 0A,3 BSF/BCF 0A,4 CALL k -
LGOTO Long Goto Távoli ugrás BSF/BCF 0A,3 BSF/BCF 0A,4 GOTO k -
MOVFW f Move File to W Az f regisztert W-be teszi MOVF f,0 Z
NEGF f Negate File Az f regisztert negálja COMF f,1 INCF f,d Z
SETC Set Carry Carryt 1-be állítja BSF 3,0 -
SETDC Set Digit Carry Digit Carryt 1-be állítja BSF 3,1 -
SETZ Set Zero Zero bitet 1-be állítja BSF 3,2 -
SKPC Skip on Carry Ha Carry=1, a következő utasítást átugorja BTFSS 3,0  -
SKPDC Skip on Digit Carry HA Digit Carry=1, a következő utasítást átugorja BTFSS 3,1 -
SKPNC Skip on No Carry Ha Carry=0, a következő utasítást átugorja BTFSC 3,0 -
SKPNDC Skip on No Digit Carry Ha Digit Carry=0, a következő utasítást átugorja BTFSC 3,1 -
SKPNZ Skip on Non Zero Ha a Zero bit=0, a következő utasítást átugorja BTFSC 3,2 -
SKPZ Skip on Zero Ha a Zero bit=1, a következő utasítást átugorja BTFSS 3,2 -
SUBCF f,d Subtract Carry from File Carry bitet kivonja egy regiszterből BTFSC 3,0 DECF f,d Z
SUBDCF f,d Subtract Digit Carry from File A Digit Carry bitet kivonja egy regiszterből BTFSC 3,1 DECF f,d Z
TSTF f Test File Regiszter ellenőrzése MOVF f,1 Z
 Ez az írás letölthető .pdf formátumban :.
PICkezdo.pdf (78KB) letöltése
Ha böngészőjében az Acrobat Reader megnyitja a fájlt letöltés helyett,
úgy kattintson a jobb egérgombbal és válassza a dokumentum mentése parancsot !