Vissza az elektrONline címlapjára !

Ha valamilyen készülék építése, vagy javítása közben tanácsra, segítségre lenne szüksége, küldje el Távjavítás üzenőtáblánkra !

<< Vissza az előző listához <<         >> Új téma indítása >>

Teljes lista megjelenítése
a legfrissebektől kezdve

809400
Hőfokszabályozós forrrasztópáka

Az eddig feltett összes kérdés címében
vagy tartalmában kereshetsz:


 

elaci:
2019.03.15
  15:15:41
Hali!
Már régen írtam ide, most szottyant egyet a kedvem:
A Lidl reklámban jelent meg 2999 Ft-ért egy páka. No, mondom ez jó lesz nekem mert amikor panelt forrasztottam mindig szétégettem az egészet a pillanatforrasztómmal. Most meg gondoltam egyet és nem vettem meg ezt a kínai gagyit.
Jól tettem vagy rosszul?
[LINK]

Lac

Vastagh Norbert:
2019.03.15
  15:29:54
Szerintem jól tetted ;-)

Én egy kis Fahrenheit 28020 nevű akármit vettem pár éve, de nyugodtan elmondhatom róla, hogy kb. éppen csak használható, de inkább nem.
A hőfokszabályozó nem tudom hogyan szabályoz, de köze nincs a beállított hőfokhoz: én inkább fűtőteljesítmény szabályozásnak gondolom, valamin triak szaggathatja a villanyt attól függő hevességgel, hogy mire állítottam elöl, és ennyi. Mert képes ugyanolyan beállítás mellett üresben túl meleg lenni, aztán használat közben túl visszahűlni :-(

Pedig elvileg izmosabb, mint a Weller WS 50, amit a melóhelyen használtam évekig, mert 60W-os ;-) De azért rögtön érzi ám az ember, hogy nem véletlen a kis árbeli különbség ;-)


elaci:
2019.03.15
  15:46:43
Hi!
Rögtön arra gondoltam a kínai gagyinál hogy ez egy szokásos, egyszer (vagy egyszer sem) használatos bizbasz. A komolyabb dolgok ára nem 10 eFt alatt vannak, pláne nem 5 eFt alatt. Sok tapasztalat alapján én már nem veszek kínai szutykot, mert csak a kukába dobnám ki.
Lac
Quasi:
2019.03.15
  16:44:20
Pedig ennyi pénzért, nyugodtan megvehetted volna!
Egy szabályozatlan pillanatpákához képest, csak előrelépést jelent még ez is.
Mondjuk, nem ólommentes cinnel kéne használni.
Nyilván a profi cuccok, egészen más árfekvésben vannak...
halk61:
2019.03.15
  16:48:29
Üdvözlet!

Vettem egyet,majd kb.1 hét múlva fűtőszál szakadt.Vissza vittem, kicserélték,kb. 2 nap múlva fűtőszál szakadt. Vissza vittem, kicserélték, 2 nap múlva fűtőszál szakadt. Nem örültem, de nem kértem cserét. Vettem az árából jégkrémet a lányomnak, Ő legalább örűlt. Lehet hogy csak én vagyok peches, de nekem nem jött be.
Üdv.
halk

Quasi:
2019.03.15
  16:53:20
Lehet hogy valami rossz széria volt, mert három év garanciát nem szoktak egy hét után bekrepáló dolgokra adni. Ez ugyanis, senkinek nem üzlet.
Gábor__:
2019.03.15
  20:54:47
JBC CD-2BE . Ipari minőség napi 24 órás üzemre tervezve.
plahos:
2019.03.15
  21:32:13
Hali!
Én is meguntam már, hogy a "kattogós" Weller pákámhoz minden félévben vegyek pákahegyet (3000Ft), amit máskor évente sem kellett vennem. Rendeltem olcsó kinait, hőfokszabályzóst.(1500 Ft. 5 db különféle heggyel!) Nyilván ennyi pénzért nem vártam nagy minöséget, na nem is volt, de azért ár-érték aránya jó volt. Most rendeltem újat, durván 7000Ft- ért, inverteres,hőfok szabályzós, digitális kijelzéssel, nyilván folyamatos szabályozhatósággal, ugyanolyan olcsó hegyekkel, mint a másik, kiváncsi vagyok milyen lesz!(már az országban van egy hete, de a posta még dünnyög rajta, hogy legyen rá ÁFA, vagy nem, mert meghaladja a 6e,Ft. értéket!
Üdv.:plahos!
SSanya:
2019.03.15
  21:33:33
Hi!

Nem igazán akartam beleszólni, de Gábor"kétszerisaláhúzva" betette a...
Kedves gábor, itt éppen nem az 50-szeres árú ipari dolgokról van szó (csak szólok) :)

Egyébként a "Parside"-ról, mint "márkáról" (szigorúan idéző jelben):
Én kb egy éve vettem egy ilyen márkájú "kicsi" csavarozó gépet és azt kell, hogy mondjam teljesen meg vagyok elégedve vele. Már untam, hogy a plazma, LCD TV-k szét/ össze szerelése közben megfájdult a kezem a sok csavar ki/ be hajtásakor.
Szóval: alig kell tölteni (nem is tudom, hogy miből van az aksija?), a nyomaték határolója teljesen rendben van, mondjuk a fordulata lehetne egy picivel több, de ez is megfelel (200/ perc).
Erről van szó, most is akciós: [LINK]

Egyébként az ismerőseim mostanában sok ilyem márkájú eszközt vásároltak (pl: fúrógép, sarok csiszoló, rezgő vágó, stb... ezért vettem meg én is) és mind meg vannak vele elégedve (ez itt nem a reklám helye).

Úgyhogy: kinek a pap, kinek a papné...

Üdv
SSanya


SSanya:
2019.03.15
  21:50:27
Hi!

plahos!

Én nem tudom mi bajod a kattogós Weller pákával ???
Kb. a múlt század óta csak ezt vagyok hajlandó használni. Anno '91-ben a munkahelyemen ismerkedtem meg vele. Azután itthonra is ezt vettem. Több tíz darab hegyem van, szinte mindenféléből. Még nem volt olyan forrasztási feladat, amit nem tudtam volna megoldani vele... Van a napi munkához 24V-os TCP, az alkalmihoz meg a 60W-os 230V-os változat (most nem jut eszembe a típusa). Mindegyikből 1db plusz tartalék, ha kimúlna valamelyik és van melléjük több darab taralék hegy.
A mostani munkahelyemen valami kínai hőfokszabályzós csoda van. Szenvedek is vele rendesen. Oda érinted az ónt a pákahegy csúcsához és felkúszik rajta. Míg a Wellernél, ha oda érinted az ónt a csúcsához az ott is marad.

...de itt jön megint a mondás: kinek a pap, kinek a papné... :)

Üdv
SSanya

plahos:
2019.03.16
  07:27:17
Szia Sanya!
Nincs nekem semmi bajom a Weller pákával, a most kapható Wellernek mondott hegyekkel van bajom, mármint a minőségükkel!
Üdv.:plahos!
CsalaZsolt:
2019.03.16
  07:53:55
Pedig az a JBC nagyon profi,ilyenek vannak nálunk is. A Weller a nyomába sem léphet,megbízhatóságban sem. Törött vezetékű wellert rengeteget javítottam.
Vastagh Norbert:
2019.03.16
  09:25:40
Melóhelyen én is csak Weller pákát használtam. Mondjuk egy számítógép szerviz ebből a szempontból nem minősül ipari felhasználásnak ;-) Igaz, az első melóhelyemen majdnem egy évet melóztam, és a napjaim nagy részében forrasztottam (Hercules, CGA, EGA monitorok, és AT tápok javítása ;-) Kb. mindenhol kattogós volt, a legutóbbin meg a WS 50. Szerettem őket.

Egyszer vettem egy Parkside sima kis forrasztópákát, amit szoktak árulni rendszeresen, van hozzá egy két csipeszes valami, amibe be lehetne csíptetni, amit éppen forraszt az ember ;-) Nem szabályozós. Éppen valamit meg kellett forrasztanom, valami kis elektronikát raktam össze, talán 30-40 forrpont volt az egész. De elig bírtam befejezni, mert elfogyott a hegye a pákának!!! :-) Visszavittem, visszakaptam az árát, ennyi volt vele a kalandom... Egy projektes szerszám volt ;-)

De ez a Fahrenheit is egy nagy kaka, párszor használtam, és hullik szét. Pedig azt hittem, jó lesz, kiszolgál már engem (mintha jókat olvastam volna róla a neten) , úgyhogy mivel filléres cuccok voltak, rendeltem hozzá tartalék hegyeket, többféle méretben, meg egy fűtőbetétet is :-) Bár szerintem együtt az egész cucc került vagy 6-8000 forintba, mindenestől.

Vastagh Norbert:
2019.03.16
  09:29:05
Ja, a WS 50-el szerintem több, mint 100 PC alaplapot átkondiztam, és ha átkondizok, akkor én mindent cserélek a kritikus helyeken, nem csak a szétfolytakat. Öröm volt vele a munka.

A nagyobb teljesítményű ;-) Fahrenheit-el szerintem egy kondit sem bírnék kicsalogatni egy kevésbé problémás alaplapból sem (mert vannak egyszerűen forraszthatók, és vannak, amikhez lehet, hogy jobb lett volna egy WS 80 ;-)

Tron:
2019.03.16
  11:41:35
"Rendeltem olcsó kinait, hőfokszabályzóst.(1500 Ft. 5 db különféle heggyel!)"
Énis.
2 hegy már szétégett, pedig senem nincs egy éves, senem iparilag nem használom.
A wellerem viszont 25 éves ...
Jano56:
2019.03.16
  21:48:08
Hello! Engedjétek meg ,hogy egy pár szót én is hozzáfüzzek az elhagzottakhoz! Nem tudom ,hogy Qvasi mit szól hozzá,de ugy érzem itt ő a korelnök. Annak idején ugy volt,hogy 2-3 hónapot kellett gyakorolni ahhoz,hogy valaki forrasztani megtanuljon! Mivel akkor még nem volt "szervizkörülmények közt használható hőfokszabályzós csuda páka,ezért kellett megtanulni hónapok alatt,hogy mikor jó a forrasztás mert látni is lehet érezni is ,mikor melegszik tul az ón!Igaz akkor még nem létezett alacsony olvadáspontu forasztó ón,Nem volt olommentes sem!De a müszerésznek volt keze és szeme ami látta,hogy amit csinál az jó vagy sem! A pillanatforrasztóval is lehet jó és szép dolgokat csinálni,ha ért hozzá az ember!Magyarul.ha kevés ideig adod az ampert a pákának nem fog tulhevülni az ón,jó minőségü lesz a kötés!Ha tulmelegited az anyagot megég az ón sivacsos lesz a forr pont!Ilyen egyszerű! A másik dolog amiről még nem esett itt szó ,az pedig az indukció!Na itt van az a pont amiért jöttek az állandó fűtésű hőfokszabályzós forrasztó gépek ,állomások!Az ujabb nono technológiás áramkörk nem viselik el a fellépő indukciót amit a pillanat forrasztó indukál,ezért fejlesztették ki az utóbbi technológiát!Rüviden ennyi, Ha valakit érdekel a téma ne tőlem kérdezzen,hanem egy a forrasztástehnikában végzett mérnöktől!Üdv.
Quasi:
2019.03.16
  22:20:27
Én nagyon szerettem a csehszlovák pillanatpákával forrasztani. Kevésbé kényes helyeken, ma is használom.
Nyilván, ott ahol nem kéne túlmelegedni a fóliának, jobb ha limitálva van a hőfok. Ezek a mai ólommentes forrasztások, jóval nehezebben olvadnak mint a régiek.
Arról nem is beszélve hogy a soklábú, meg smd IC-k, már nem a pillanatpáka világa...:)
Vastagh Norbert:
2019.03.16
  23:17:09
Jano56, műszerésznek tanultam '89-től kezdődően, forrasztottunk eleget a suliban, és NEM szuper eszközökkel ;-) Volt mindenféle gyakorlat, próbapanelek, amikkel találkozhatott akkoriban az ember, ha műszerészként dolgozik.
(Sőt, érintőlegesen még a csöves technika javításánál alkalmazott szikroszkópos vizsgálatot is megemlítette a műhelytanár ;-)

De ami sz*r, az sz*r: egy olyan pákával nem lehet forrasztani, aminek pillanatok alatt elfogy az anyaga (még addig sem tart, mint egy pillanatpákába jobb híján belecsavart darab drót ;-) , vagy amit ha felveszek a helyéről, 600 fokos, aztán az első forrasztásnál, ha izmosabb az alany gyorsan le is hűl 200 fokra, utána meg annyi, amennyi, a terheléstől függően...
Van valahol egy kis piros 1000 éves, még sulis koromban vett 220V-os pákám, az ezekhez képest egy precíziós műszer!!!


Quasi:
2019.03.17
  06:10:16
A csehszlovák pillanatpákánál pont az volt a lényeg, hogy egy darab rézdróttal lehetett "pótolni a hegyét". :)
Az eredeti is az volt, max. volt rajta egy galvanizált fedőréteg. Az sem bírta sokkal tovább, mint egy rézdrót.
Persze a drótnál az volt a lényeg, hogy az előírt átmérőjű és hosszúságú drótból hajlítsák...:)
Jano56:
2019.03.17
  07:21:36
Igen,ahogy irod de ugye alapvetés volt és még ma is az,hogy a drótot "begrundoltuk ónnal, aztán ugy adagoltuk neki az előtolást,hogy ne égjen meg a rajta lévő ón mert akkor onnantól kezdve már tolni fogja a cint,rosszul adja át a hőt!Serintem az elején Elaci pont erre panaszkodott.Én is a mái napig használom a Szlovák csodát ,gyári hegyem annyi volt amit adtak hozzá ujonnan!Én a1.5 mm mezei villandrótot használom,nekem bevált!
Tron:
2019.03.17
  08:26:26
Mint fentebb is említettem: vettem én is kínai 5 hegyeset.
A melóhelyen van, ahol 1-1 leszakadt drót helyrerakásában segít.
Nemkicsit idegesítő, hogy leteszem 5 percre, utána meg hosszas hegypucolás jön, mert kitudja honnan salak kupacok vannak rajta, az se látszik, hol ónos.
Ha nagyobb meló van vagy hazahozom, vagy beviszem a wellert.
A kínai pákával egy időben erre is költöttem még többet is (tűhegy SMD-hez, folyasztószer, stb).
A cseh pillanatpákát a '70-es évek közepe óta használom, pont arra jó, amire megcsinálták anno.
Bele a szerszámosba és lehet hurcolni (igen, nehéz, de nem fél óra amíg kihűl)

Jano!
Ha az az 1.5 az nem mm, hanem mm2, akkor jó. Merthogy D=0.7mm dróthoz van tervezve

Quasi:
2019.03.17
  08:39:03
Pedig az 1.5mm átmérővel, tökéletes.
Nem tudom, te milyen 0.7 mm-es dróttal használod, aminek még tartása is van? :)
Szigeti Gábor:
2019.03.19
  09:17:36
Sziasztok!

Nálam is a csehszlovák/ lengyel pisztolypáka a favorit az apró munkákhoz.
Ami biztos:
- Fahrenheit semmiképpen, már ránézésre is gagyi
- Dolgoztam az istenített Weller-rel is (WS-80 talán), nekem nem jött be

Számomra a kötelező minimumot ez hozza:
[LINK]Ehhez a témához már több mint 30 napja nem érkezett hozzászólás, így lezárásra került.