elektrONline - Távjavítás üzenőtábla :: LED tv háttérvilágítás
Vissza az elektrONline címlapjára !

Ha valamilyen készülék építése, vagy javítása közben tanácsra, segítségre lenne szüksége, küldje el Távjavítás üzenőtáblánkra !

<< Vissza az előző listához <<         >> Új téma indítása >>

Teljes lista megjelenítése
a legfrissebektől kezdve

738037
LED tv háttérvilágítás

Az eddig feltett összes kérdés címében
vagy tartalmában kereshetsz:


 

 

Belépés

Banos Róbert:
2016.10.03
  15:14:29
Szép Délutánt Kollégák!

Egy HYUNDAI LED tv háttérvilágításán dolgoztam,de annyira nem vagyok megelégedve a kapott eredménnyel.Lehet hogy én vagyok suta hozzá, talán mégsem? Megtaláltam a két hibás led-et,ami ugye csak úgy lehetséges,hogy a led-fölé ragasztott mûanyag lencsét le kell pattintani.Ledek kicserélve,és lám mûködik is a masina.Összeszerelve viszont látom,hogy az egyik ledsor által megvilágított területen kettõ LED erõsebben világít,vagy csak a lencsét ragasztottam fel sutábban? Ti mivel ragasztjátok? Én dekorációs forrasztópisztoly lágy mûanyagját használtam erre a célra.Lehet hogy ennyire megváltoztatná a fény terítését? Az igazsághoz tartozik,hogy mindkét ledsorról lekaptam a lencséket,az alsón minden led ok-volt.Oda is ugyan ilyen módon ragasztottam fel a lencséket..Ami re még gondolni tudok,az az,hogy a két erõsebben világító led kapott egy sallert az elõzõ menetbõl? Igazság szerint ajándékba kaptam a készüléket,mert már elõttem is próbálkoztak vele...Várom építõ jellegû tanácsaitokat!

I.C.:
2016.10.03
  15:30:18
Hi!
Minek ahhoz leszedni az összes ledet, hogy megtaláljuk a kórosat? Ha nem az új ledek fényével van gond, akkor minden bizonnyal "elpozícionáltad" a lencséket. A "melegragasztót" - a ledek melegedése miatt - nem a legjobb megoldásnak tartom.
Banos Róbert:
2016.10.03
  15:38:58
Azért kellett mert egy dióda zárlatos,egy pedig szakadt volt...A zárlatossal nem is lett volna baj,ha nem lett volna abban a sorban a szakadt is..No akkor miféle ragasztót használjak? A melegragasztót a lencse szélére kentem,nem a led-re.
Tehát azt mondod hogy változtassak pozíciót? A 3 fekete ragasztópötty ,ami eredetileg rögzítette a lencsét melegítéssel nem lehet regenerálni?
F-Yoci:
2016.10.03
  16:31:04
Üdv! Melegedõ helyre nem használunk hõre lágyuló ragasztót, alap dolog. Az eredeti 3 fekete pötty sem hõre lágyuló. Már sokszor leírtuk itt a fórumon is, hogy vagy szilikon ragasztó, pl FBS, vagy kétkomponensû a célszerû. A pillanatragasztó sem jó, abból pedig száradáskor fehér gõzök távoznak, amik beopálosítják a lencséket... Szinte mindegy mire kented a ledre, vagy mellé, az egész ledbar ugy van kialakítva, a megnézted, hogy az a ledek hõelvezetése "hûtõbordája" is tehát ugyanúgy melegszik, mint a LED, és mivel üzem közben függõlegesen áll a kijelzõ, a hülye gravitáció miatt elmozdulnak, lepotyognak a diffúzorlencsék. Ragasztás után a lencséket pozícionálni kell, hogy az eredeti gyári helyére kerüljön, és pont a led chip fölé kerüljön a közepe, mert akkor osztja szét legegyenletesebben a fényt. ezért is jók pl az említett ragasztók, mert nem gyorsan száradnak, ellenõrzésként rátéve a diffúzorlapot a háttérre, van idõ módosítani a lencsepozíción, ha szükséges. Azzal, hogy az összeset leszedted, csak magadnak okoztál jókis plusz munkát... Dehát valahol elkell kezdeni gyakorolni, és ha saját cucc, nem munka, amikor elengedhetetlen a hatékonyság, akkor az ember nem sajnálja rá az idõt.
Banos Róbert:
2016.10.03
  17:32:31
Mivel az egyik sorban volt a szakadt,kénytelen voltam feléig leoperálni...természetesen mindíg tanul az ember...köszönöm a segedelmet.Igazság szerint gondoltam én a melegedésre,de arra hogy ennyire melegszik arra nem. Nagyon kemény kétkomponensûvel meg nem akartam.Persze számomra is ismerõs a pillanatragasztó gõzeinek kellemetlen hatása..
Amin még törtem a fejem az pedig az lett volna,hogy bekapcsoláskor hogyan lehetne kíméletesebben felfuttatni a ledekre jutó feszültséget...
Banos Róbert:
2016.10.03
  18:08:16
Na valóban csak az a két fránya lencse volt leesve...azok is csak azért,mert amikor ragasztottam,a pisztoly még nem volt elég meleg és nem volt elég képlékeny a ragacs..
Egyenlõre én csak maradok ennél a ragasztóanyagnál..nem tudom mennyire lehet meleg a led közvetlen környezete,de csak-csak elvezeti a hõt a hátfal...A ledek kímélése érdekében egyenlõre csak egy soros diódát tettem a körbe,az õ 7 tized voltos feszültségcsökkentése talán elegendõ lesz a hosszabb üzemidõ eléréséhez..
F-Yoci:
2016.10.03
  18:56:07
Üdv! Sajnos ez ismét egy téves elképzelés. A soros diódával nem csökkentetted a ledek meghajtásást. Mivel nem konstans feszültséggel vannak meghajtva, tehát a 0,7V nem játszik semmit, hanem PWM áramgenerátorral.
Banos Róbert:
2016.10.03
  19:22:23
Egyenirányítás után biztosan esik rajta 0,7 itt mérem rajta..na de sebaj..Természetesn tudom ,hogy a kitöltési tényezõvel szabályozzák a puffer töltöttségi szintjét,de valahogy az induló áramot szerettem volna kissé kordában tartani.Elsõ gondolatom az volt ami csöves készülékek fûtési körébe iktatott NTK-is tesz.Ezt szerettem volna valamivel leutánozni.
Na a diffúzorok be lettek ragasztgatva ,és valóban az a kettõ csak azért esett le,mert gyatrán ragasztottam.Amik jól meg lettek ragasztva szikével kellett leoperálnom.
Kipróbálom így..Köszönöm a segedelmet.
Lesz még egy samsung is ,de az nem LED.es.

selindion:
2016.10.03
  19:45:55
Hali!
Szokik itt még más probléma is lenni. A szinte kékes tónusú LED-ekkel. A D2G LED csík a nehezebb dió. Gyakorlatilag az összes LED-et kellene cserélni, de ott a bakelit is ég mert nincs + hûtõ szalag.
F-Yoci:
2016.10.03
  20:12:32
Üdv! Valamit félreértettél, és a jelenlegi tudásod még elég hiányos a témával kapcsolatban, nem azt mondtam, hogy nem esik feszültség, hanem, hogy áramgenerátoros meghatásnál nem számít, mert az áram a "fix", nem a feszültség, tehát akárhány diódát kötsz sorba, a ledeken átfolyó áram nem változik, mert a driver kompenzálja. Max ha söntölöd, vagy módosítod a meghajtóáramkört.
Vigh Tibor:
2016.10.03
  20:26:52
Üdv!
A diffuzorok lepatogtatása helyett én inkább a fóliát szoktam kicsit megkaparni a ledek körûl és ugy mérem ki.
Utálatos dolog a ragasztgatás. A feszültség csökkentésére meg a háttérvilágítás kép menüben 20-25%-al visszább veszed és tartósabb lesz.
balage:
2016.10.03
  22:02:13
Helló!Diódát teljesen fölöslegesen kötsz sorba, max.1 hibalehetõséggel több.A ledeken átfolyó áram van szabályozva,ha egy diódát sorbakötsz akkor 0,7V-tal emelkedik a ledsorra jutó fesz, hogy a beállított fényerõnek megfelelõ áram meglegyen.
Banos Róbert:
2016.10.04
  11:09:49
Köszönöm a hasznos tanácsokat...ezzel a fránya áramgenerátoros balhéval igazán megcsinálhatták volna a fokozatos felfuttatást...valóban fölös a soros diódám! Pedig azt hittem hogy jót teszek!Kicsivel másabb szakterületrõl kukkantottam át ide...repülés,rádiónavigáció az eredeti munkám.Ott egy picivel megbízhatóbb masinák vannak..nincsenek ennyire csúcsra járatva az alkatrészek. Mégegyszer köszönöm a segítséget! Mindíg tanul az ember!
Kovács János:
2016.10.04
  15:36:00
ÜDV .
Tisztelt kollégák.Én már rengeteg háttérvilágitást javitottam de a hibás leden kivül egyrõl sem szedtem le a prizmát.A legegyszerübb megoldás:elmentem a háziorvosomhoz ér kértem tõlle a legvéknyabb injekciós tübõl egy pár darabot.Ezt a vékony acélos tüt egy kalapácsal még vékonyabbra lapitottam a tápegység zsinór végére tettem két csipeszt és rácsiptettem a két türe.Megfogom a két csipeszt és simán betudom dugni a két tüt a prizma alá.Pár másodperc alatt végigmegyek az összes leden.

Üdv. Kovács János

F-Yoci:
2016.10.04
  16:24:20
Üdv! Vagy ezzel még egyszerûbb: [LINK] esetleg kombinálni a tûs megoldással a mérõcsúcsait.
istvan:
2016.10.04
  18:10:15
Hi,

Nem tudom, miért kell a szoknyán kívül másnak alámenni... Vonat, kamion, prizma... A festék alatt ott a vezeték, minden ledet ki lehet mérni két hegyes mérõcsúccsal, akár a prizmától 4-5 cm.-re is.

P.István

istvan:
2016.10.04
  18:14:54
A pozícionálás:

[LINK]

A meghajtás csökkentése:

[LINK]

P.István

Kóródi Ferenc:
2016.10.04
  20:26:40
Sziasztok!
Yoci,köszi a linket,egy ideje már fontolgatom egy ilyen beszerzését,elkerülendõ a külsõ táp használatát egész sor meghajtására,de ilyen áron még nem láttam,rögvest meg is rendeltem.
Ha már szóbakerült a mérõcsúcs,én ehhez hasonlót használok:
[LINK]
Ez könnyen átszúrja a festéket,de nem is ez a legnagyobb elõnye,hanem az hogy még sûrû lábkiosztású smd IC lábakon is biztonsággal használható,mivel tengely irányban rugózik,így egy méréshatár váltás a mûszeren vagy bármi figyelemelterelés miatt nem csúszik el,ha mégis akkor meg nem okoz zárlatot.
Annyi plusz törõdést kíván,hogy a meglévõ mérõcsúcsnak megfelõ hüvelybe kell beforrasztani.
Néha sérül,akkor cserélni kell,de 50 db egy életre elég.:)
Kóródi Ferenc:
2016.10.04
  20:48:57
Találtam még olcsóbbat,ennyiért 'tán egy varrótût se adnak.:)
[LINK]


Ehhez a témához már több mint 30 napja nem érkezett hozzászólás, így lezárásra került.