elektrONline - Távjavítás üzenőtábla :: Pince szellőztetés időintervallumai
Vissza az elektrONline címlapjára !

Ha valamilyen készülék építése, vagy javítása közben tanácsra, segítségre lenne szüksége, küldje el Távjavítás üzenőtáblánkra !

<< Vissza az előző listához <<         >> Új téma indítása >>

Teljes lista megjelenítése
a legfrissebektől kezdve

839520
Pince szellőztetés időintervallumai

Az eddig feltett összes kérdés címében
vagy tartalmában kereshetsz:


 

 

Belépés

Balatinecz Sándor:
2020.07.29
  14:29:05
Sziasztok ! Egy legalább annyira "speciális témában" kérek tanácsot, mint a gátvédelem... A garázsunk alatt van egy kb 38 m3-es pince. Penészedés miatt meg akarjuk szellőztetni egy kis 28 W-os, 180 m3/ óra teljesítményü ventillátorral.Azt már eldöntöttük, hogy tulnyomásos (befuvásos )lesz a szellőztetés, a pince aljára tolnánk a frisslevegőt , és a plafonja alatti 3 kis "résen" és a garázsba/ ból nyiló födémajtó résein távozna a "cserélt" levegő. Rendelkezésre áll egy kis OMRON ütemvezérlő, széles állítási tartománnyal, mind a "be" mind a "ki" üzemmódjában 1 sec-30 óra tartományokban állítható.Egymástól függetlenül. Innen kezdve kellene a tanács: mekkora legyen a légcsere nyáron? Mekkora télen ? És az eldöntött légcsere hány részletben, milyen bontásban legyen programozva ? A szabadtér levegője kerülne befuvásra, jó lenne, főleg télen, hogy nem lenne igen nagy hőmérséklet-ingadozás lent.Igazából komoly élelmiszerkészlet nincs lent, egy kevés krumpli-alma előfordul.Autógumi téli-nyári cserekészletek,több is, egy kis pálinka meg vegyes minden van lent... Kikisérlezehetnén magam is , de hátha valaki közületek már csinált ilyen projektet... A befuvással ellentétes tanács és annak indoka is jól jönne, megfontolnánk...Előre is köszönöm a hozzászólásokat és elnézést, hogy a szakma "határterületét" hoztam ide megint. Köszönet és üdvözlet : BS
szbálint:
2020.07.29
  15:47:52
szia: a befúvás helyénél kell egy egérbiztos lyuk
Ha nedves a hely eleinte 3-4 óránként egy időkapcsolóval 20 percre érdemes
A harmatpont 10-12 fok örül szokott lenni,erre télen kell figyelni
Videomagnókban szokott lenni páraérzékelő, egy OP-AMP és relé segítségével lehet készíteni mellé egy bekapcsolót is

Bálint

HChris:
2020.07.29
  22:06:50
Szia!
Korábban én is tervezgettem vezérlős pinceszellőztetést a ház alá, sőt felvezetve hőcserélős frisslevegős megoldáson is gondolkodtam, az álmennyezet alá be lettek építve előkészítésnek a csövek.
De időhiány miatt bukott a projekt, legalábbis egyenlőre.
Akkoriban sokat olvasgatam a témáról, jelenleg a legeggyszerűbb megoldás is teljesen jól működik:
A nyitható pinceablak kör alakban ki lett vágva, oda egy gumitömítésen és szúnyoghálón keresztül a friss levegő belemegy a normál 100mm-es légtechnikai csőbe, majd 90 fokban lefordul majdnem a pince lábazatáig.
A pince legtávolabbi felén át lett fúrva a fal, ki lett vezetve ugyanilyen cső és egy 4 m-es "kémény" lett csinálva a ház oldalán kívülről, a tetején sapka és szúnyogháló.
A légkeringés folyamatos motor nélkül is, a legkisebb légmozgás is vákumot csinál a kémény miatt, bár egy mechanikus szabályzót is beépítettem a kémény kivezetéséhez, de nem kellett még hozzá nyúlni.
Nincs vizesedés, nincs penész.
Annyi a különbség, hogy nálam a kazán is a pincében van, télen így megoldott a friss levegő bejuttatása, a kondenzáció miatt akkor kell egy vödör a cső alá, ahova kifolyik a víz. A házban lévő konyhai elszívó miatt sem kell aggódni, hogy a fűstkéményen visszaszívja a Co-t.
A mosó- és szárítógépek is plusz párát adnak odalent, de ez is kimegy a légmozgás miatt.
Szóval egyszerű megoldással is kivitelezhető szerintem a szellőztetés, nem kell feltétlenül hozzá komolyabb vezérlés.
Vendég Ibolya:
2020.08.22
  08:39:25
Szép napot kívánok! Még egy módszer a pára, penészedés ellen: egy PET palackot kettévágunk középen. A csavar helyére gézt vagy ruhaanyagot kötünk és ezt a felsőrészt megfordítjuk, beletesszük a talpi részbe.
Kalcium kloridot öntünk bele (útszóró só, amit a Floravita Webáruházban kilós kiszerelésben is lehet kapni). A nedvesség az alsó részben gyűlik össze.
Fürdőszobában, konyhában remekül összegyűjti a gőzt.


Ehhez a témához már több mint 30 napja nem érkezett hozzászólás, így lezárásra került.